Date: 25-04-2024

El LEQUIA col·labora amb el Zoo de Barcelona en el marc d'un projecte LIFE de reaprofitament d'aigua

Mostra d’aigua al Zoo de Barcelona en el marc del projecte LIFETitle

 

La iniciativa té el propòsit de posar a prova un sistema de filtres naturals per poder reutilitzar l’aigua sobrant de la neteja de les instal·lacions del Zoo.

El Zoo de Barcelona participa en el projecte “Gestió de recursos hídrics en instal·lacions zoològiques – FIT4USE Tecnologia de recirculació d’aigües” finançat per la Unió Europea a través del programa LIFE. El projecte, coordinat per la Universitat Tècnica de Liberec (TUL) (Txèquia), té com a objectiu trobar solucions perquè els zoològics optimitzin l’ús de l’aigua, un recurs imprescindible en el seu dia a dia.

En el marc d’aquest projecte, el Zoo de Barcelona provarà un nou sistema per reutilitzar l’aigua sobrant de la neteja de les instal·lacions del parc. Es tracta d’una planta dotada amb uns filtres naturals a través dels quals plantes i microorganismes eliminen els nutrients i els contaminants de l’aigua. Un cop tractada, aquesta aigua es tornarà a fer servir dins el mateix Zoo per regar, netejar o reomplir basses naturalitzades, entre d’altres usos.

La planta pilot que farà possible aquesta regeneració de les aigües sobrants de la neteja del Zoo s’ubicarà davant la instal·lació de Doñana i estarà enllestida l’estiu de 2025. A més, per tal de donar a conèixer la participació del Zoo en aquest projecte LIFE i amb l’objectiu de conscienciar a la ciutadania sobre el paper de les zones humides, aquesta instal·lació estarà oberta a públic i comptarà amb panells informatius.

A més del Zoo de Barcelona i la TUL, en aquest projecte LIFE, que compta amb un pressupost total de 2,7 milions d’euros, hi participen també la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona; la Universitat de Girona (UdG), a través del grup de recerca Laboratori d’Enginyeria Química Ambiental (LEQUIA); el Zoo de Liberec (Txèquia); i el grup Photon Water Technology, expert en tractaments d’aigua. I hi ha un grup d’experts externs amb participació del Bioparc de València o el Parc de la Natura de Cabárceno, entre d’altres.

Avui la Fundació Solidaritat UB acull una jornada de treball amb representants de les diferents institucions implicades en el projecte i demà, els mateixos representants es trobaran al Zoo de Barcelona.