Date: 22-03-2024

L’Associació Catalana d’Amics de l’Aigua reconeix la trajectòria de Manel Poch

Manuel Poch, catedràtic d’enginyeria química de la UdG i investigador del grup de recerca LEQUIA, ha rebut un premi de l’Associació Catalana Amics de l’Aigua en reconeixement a la seva trajectòria professional. El guardó es va atorgar ahir dijous 21 de març a Barcelona.

El guardó reconeix la trajectòria professional de Manel Poch en l’àmbit de l’aigua, especialitzada en processos de modelització i en l’aplicació de la intel·ligència artificial – dos camps en els quals ha estat capdavanter. Entre la seva llarga llista d’aportacions a la millora de la gestió de l’aigua, destaca el primer model matemàtic capaç d’explicar l’evolució de la qualitat de l’aigua del riu Llobregat; un sistema de control intel·ligent que s’ha instal·lat a més de cent depuradores de tot el món; diversos estudis per determinar la tecnologia de depuració més adequada per nuclis petits; i sistemes d’ajut a la decisió per optimitzar el funcionament de les potabilitzadores i les depuradores d’aigües residuals que tenen en compte factors ambientals, tecnològics i econòmics.  

Manel Poch és llicenciat i doctor en ciències químiques per la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva carrera investigadora s’ha desenvolupat principalment a la Universitat Autònoma de Barcelona (1979-1994), a la Universitat de Girona, on és catedràtic d’enginyeria química des del 1996, i a l’Institut Català de Recerca de l’Aigua, on va ser cap de l’Àrea d’Avaluació i Tecnologies del 2009 al 2012. També ha estat professor visitant a la Universitat de Lund (Suècia) i ha col·laborat amb alguns dels principals grups i centres de recerca en tractament d’aigües a tot el món. Compta amb més de 180 articles científics publicats.

Més enllà de l’excel·lència acadèmica, destaca la seva col·laboració amb els actors principals de la gestió i el tractament de l’aigua a casa nostra, tant de l’àmbit públic com privat. En aquest sentit, la voluntat de transferir a la societat la investigació duta a terme a la universitat ha estat una constant al llarg de la seva carrera. És un dels fundadors de l’empresa spinoff SISLTech S.L. i ha dirigit diversos doctorats industrials. Un altre tret diferenciador de la seva recerca és el caràcter multidisciplinari dels projectes que ha liderat, amb experteses de l’àmbit de l’enginyeria química, les ciències ambientals, la informàtica, les ciències socials o l’economia.

Els Premis de l’Aigua volen estimular totes aquelles iniciatives, actuacions o trajectòries que tinguin quelcom a veure amb la voluntat de l’associació de millorar la relació de la població catalana amb l’aigua i el seu entorn natural. Es lliuren cada any el 21 de març, coincidint amb la celebració del Dia Mundial de l’Aigua. La cerimònia del 2024 ha tingut lloc a la sala d’actes de l’edifici El Vagó, al recinte de l’Escola Industrial de Barcelona.

 

Date:22-03-2022