Date: 30-04-2024

La UdG coopera amb l’Ajuntament de Girona en la implementació de polítiques de transició ecosocial

Juntament amb les associacions Research and Degrowth International i Dark Matter Labs, el Laboratori d’Enginyeria Química i Ambiental (LEQUIA) i l’Institut de Medi Ambient de la Universitat de Girona (UdG) aplicaran les seves investigacions a la ciutat per tal que esdevingui més resilient i adaptada al canvi climàtic.

La Universitat de Girona (UdG), a través del Laboratori d’Enginyeria Química i Ambiental (LEQUIA) i de l’Institut de Medi Ambient, participa amb Research and Degrowth International i Dark Matter Labs (DML) en un conveni pioner liderat per l’Ajuntament de Girona per estudiar la implementació de polítiques innovadores en matèria de transició ecosocial. D’aquesta manera, la ciutat serà un lloc on aquestes entitats aplicaran les accions reeixides de les seves investigacions, que van encaminades a la transició ecològica i a la transformació urbana per comptar amb un municipi més resilient i adaptat al canvi climàtic.

L’objectiu d’aquest conveni és establir un marc de treball conjunt que garanteixi les metodologies i els recursos necessaris per a l’aportació i integració de coneixement expert en l’execució de polítiques i estratègies per a la transició ecosocial davant el context d’emergència climàtica en el qual es troba la ciutat de Girona. El conveni té una durada d’un any amb l’opció de pròrroga per períodes anuals de fins a quatre anys.

El passat 25 d’abril, el regidor d’Acció Climàtica de l’Ajuntament de Girona, Sergi Cot Cantalosella; la investigadora i membre del Grup de Recerca de LEQUIA de la UdG, Alexandra Popartan; la copresidenta de Research and Degrowth, Marta Conde i el representant de DML, Mike Duff, han presentat formalment el conveni.  

La finalitat d’aquest treball conjunt és aconseguir una col·laboració entre una institució municipal i les entitats acadèmiques i de recerca. Alhora també es vol crear una estratègia de ciutat per a la transició socioecològica i transformació urbana, a partir del desenvolupament i la implementació d’actuacions i polítiques públiques. Aquestes han de permetre revisar i vertebrar les actuacions municipals, integrant consideracions climàtiques i socials en totes les àrees. Els resultats obtinguts de l’execució de les propostes s’incorporaran en programes formatius per tal de donar continuïtat i contribuir al canvi cultural necessari a llarg termini.

Gràcies a l’assessorament de les tres entitats s’impulsaran polítiques dins els cinc eixos de la marca Girona Ciutat Circular: aigua, transició energètica, consum responsable, residus i mobilitat. L’objectiu és adaptar la ciutat al canvi climàtic i elaborar un model de referència que també es pugui aplicar a altres municipis com Girona.