Data: 21-03-2025

Ciència i indústria transformen el futur de les tecnologies sostenibles amb el projecte TRAMPOLINe

Imatge d’arxiu de la pàgina pixaway.com

Font la notícia: Universitat de Girona (www.udg.edu)

Projecte TRAMPOLINe

Un projecte impulsat pel grup de recerca LEQUIA de la Universitat de Girona (UdG) impulsa l’ús industrial de tecnologies electroquímiques microbianes (MET). Es tracta del programa TRAMPOLIne, el qual té com a objectiu el desenvolupament de tecnologies sostenibles en els camps de la bioremediació i les energies renovables.

La iniciativa forma part del projecte europeu en el marc de les xarxes predoctorals del programa Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA), finançat per la Comissió Europea a través d’Horizon Europe. Amb una durada de quatre anys, compta amb un finançament de més de dos milions i mig d’euros, dels quals la UdG en té assignats 251.900.

El projecte TRAMPOLINe és una iniciativa que uneix el món acadèmic i el sector industrial amb l’objectiu de formar joves investigadors en tecnologies electroquímiques microbianes (MET) i, al mateix temps, desenvolupar solucions innovadores per afrontar els grans reptes ambientals actuals.

Aquests reptes inclouen afrontar la contaminació de l’aigua dolça, els processos de producció insostenibles, les emissions de CO₂ generades per l’activitat humana i la necessitat d’avançar cap a un model energètic basat en fonts renovables. Per assolir aquests reptes, les MET utilitzen microorganismes per impulsar reaccions químiques que permeten convertir residus orgànics en energia elèctrica, productes químics o per tractar aigües residuals.

Recerca i formació treballant conjuntament

A més de la recerca científica, el projecte té un fort component formatiu. El consorci, en col·laboració amb empreses, formarà joves investigadors en tecnologies d’avantguarda per a la bioremediació, la dessalinització i la recuperació de recursos. L’objectiu principal de TRAMPOLINe és crear una xarxa de col·laboració que connecti experts en MET amb empreses, tant pimes com grans corporacions. Així mateix, busca impulsar aquestes tecnologies perquè puguin ser adoptades per la indústria el més aviat possible i formar nous científics especialitzats en aquest camp.

Com que les MET combinen diverses disciplines, la seva evolució requereix una col·laboració internacional i intersectorial per garantir-ne una aplicació industrial efectiva. Per aquest motiu, el programa de doctorat de TRAMPOLINe ofereix formació en grups de recerca que desenvolupen tecnologies i materials avançats per a les MET, amb la participació activa d’empreses que poden facilitar la seva incorporació al mercat.

Els investigadors del programa treballaran en el desenvolupament de tecnologies basades en MET amb aplicacions concretes com la descontaminació d’aigües, la dessalinització, la bioproducció industrial, la recuperació de recursos i la fabricació de productes químics a partir de CO₂. A més, el projecte inclou diverses àrees d’investigació com la microbiologia de microorganismes electroactius, les reaccions redox, els reactors d’enginyeria, els materials innovadors i les aplicacions ambientals.

El projecte està coordinat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i compta amb la participació de vuit institucions d’Itàlia, Finlàndia, Portugal, Bèlgica, Alemanya, Països Baixos, Dinamarca i Espanya.

Dia Mundial de l’Aigua

La UdG presenta el projecte TRAMPOLINe en el marc de la celebració del Dia Mundial de l’Aigua. Aquesta efemèride, celebrada cada 22 de març des del 1993, és una iniciativa global recolzada per les Nacions Unides per destacar la importància de l’aigua dolça per al nostre planeta i la necessitat de combatre la seva escassetat arreu del món.

L’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 6 (ODS6) persegueix garantir la disponibilitat i una gestió sostenible de l’aigua i el sanejament per a totes les persones, l’accés a aigua potable i a instal·lacions sanitàries. En aquesta línia, la Universitat de Girona, a través del seu Pla d’Ambientalització, planteja l’optimització dels recursos hídrics a partir de la gestió integral del cicle de l’aigua als campus.